می‌دانید که نمی‌دانید؟

یادگیری تغییر نسبتاً پایداری است که با توجه به توان فرد براثر تجربه ایجاد می‌شود . حالا این تغییر می‌تواند در رفتار، عادات، دانش، مهارت و هر چیز دیگری باشد. نسبتاً پایدار بودن یادگیری یعنی وقتی ما یک مسئله‌ای را یاد می‌گیریم در هر شرایطی حتی خستگی و بیماری بازهم توانایی حل آن مسئله راداریم ولی باید این را هم بدانیم باگذشت زمان یکسری مسائل را که یاد گرفتیم ممکن است فراموش کنیم و یا یادگیری تازه‌ای جای آن را بگیرد .

یادگیری در رشد، نقش اصلی را ایفا می‌کند و در موفقیت فرد تأثیر به سزایی دارد. یادگیرنده قادر به انجام کاری هست که پیش از یادگیری نمی‌توانست آن را انجام دهد .

همه‌ی ما برای یادگیری با مراحلی روبه‌رو هستیم

مرحله اول: نمی‌دانیم که نمی‌دانیم (ناتوانی ناآگاهانه)

در اصل نمی‌دانیم که یک مهارتی را بلد نیستیم مثل حل یک مسئله ریاضی که تا وقتی سراغ آن نرویم متوجه بلد نبودن راه‌حل نیستیم.

مرحله دوم: میدانیم که نمی‌دانیم (ناتوانی آگاهانه)

بعدازاینکه سراغ حل مسئله رفتیم و به مشکل خوردیم با این مرحله روبه‌رو خواهیم شد که ما توانایی این کار را نداریم و باید به دنبال یادگیری برویم.

مرحله سوم: میدانیم که میدانیم (توانایی آگاهانه)

حالا دیگر توانایی حل آن مسئله راداریم و از این موضوع آگاه هستیم.

مرحله چهارم: نمی‌دانیم که میدانیم (توانایی ناآگاهانه)

در این مرحله ممکن است شما با یکسری مسائل ریاضی جدید روبه‌رو شوید که توانایی حل آن‌ها را داشته باشید ولی قبل از حل مسئله از آن توانایی بی‌خبر هستید.

یادگیری چگونه شکل می‌گیرد؟

یادگیری مطالب سه مرحله دارد:

1) رمزگردانی: یعنی شما چگونه مطالب را به حافظه‌ی خود وارد می‌کنید.

2) اندوزش: یعنی شما به چه صورت مطالب را در ذهن خود نگهداری می‌کنید.

3) بازیابی: یعنی چگونه در موقع نیاز به مطالبی که در ذهنتون ذخیره کردید، دسترسی پیدا می‌کنید.

برای اینکه بهتر مطالب را رمزگردانی کنید:

• تصویر ذهنی بسازید:

اگر قرار است یک فهرست از کلمات جدید را حفظ کنید، به‌جای تکرار کلمات در ذهن، یک تصویر دیداری در ذهن خودتان ایجاد کنید. مثلاً اگر در مهمانی هستید برای یادآوری، تنها نام افراد را حفظ نکنید، تصور کنید که شخص چه لباسی پوشیده و زمانی که شما او را دیدید کجا ایستاده بود، تمام این سرنخ‌های دیداری، بعدها که باید نام آن فرد رو به یاد بیاورید به ذهن شما کمک می‌کند.

• به موضوع عمق بدهید:

یه موضوع جدید، از طریق بررسی کردن یک مورد آسان‌تر به یاد می‌آید. مثلاً اینکه، این کلمه شبیه به چیزیست و یا حتی شبیه به چه چیزی تلفظ می‌شود.

• سازمان‌دهی کنید:

آیا تا حالا کسی به شما گفته: «من این را قبلاً بارها گفتم‌، چرا به یاد نمی آوری؟» همه‌ی افراد این احساس را تجربه کردند که چیزی را ‌بارها و بارها می‌شنوند اما نمی‌توانند به خاطر بیاورند. اما می‌توانید این مورد را ‌تغییر بدهید. چارچوبی ایجاد کنید تا به شما در سازمان‌دهی اطلاعات جدید کمک کند. وقتی مطلبی را می‌خوانید (و می‌خواهید یادگیری اتفاق بیفتد) چارچوب خودتان را تصور کنید و آنچه را می‌خوانید ضمیمه‌‌ی آن کنید.

• ارتباط ایجاد کنید:

اطلاعات جدید را به چیزی که از قبل می‌شناسید مرتبط کنید. مطالب جدیدی را که در حال یادگیری آن‌ها هستید فقط فهرست نکنید، بلکه با دقت به این فکر کنید که چگونه می‌توانید آن را به موارد کاملاً‌ آشنا ربط دهید، اگه در حال یادگیری یک واقعه‌ی تاریخی هستید به اتفاقي فکر کنید که براتون آشناست و ارتباطی بین مطالب جدید و آن اتفاق تاریخی آشنا ایجاد کنید، به این فرایند، ارتباط معنایی گفته می‌شود که بعدها می‌تواند در بازیابی مطالب به شما کمک کند.

حالا که متوجه شدیم چگونه نیاز به یادگیری داریم و چه طور باید یک مطلب را یاد بگیریم باید با یک برنامه‌ریزی درسی دقیق پیش‌برویم، نکات و خلاصه درس‌ها را به‌خوبی رمزگردانی کنیم . مطمئناً برای طی کردن این مراحل و یادگیری درست نیاز به دسته‌بندی نکات مهم درسی به زبان ساده و آسان داریم . کتاب‌های یک تیر و دو نشان انتشارات بنی‌هاشمی با توجه با در نظر گرفتن تمام این موارد طوری طراحی‌شده که در رمزگردانی و اندوزش و درنهایت بازیابی اطلاعات می‌تواند همراه شما باشد و تمام این مراحل را برای شما ساده کند .

همین‌طور کتاب‌های کمک‌آموزشی و درسی انتشارات بنی‌هاشمی با داشتن درس‌نامه و نمونه سؤالات امتحان نهایی که در کمترین حجم جمع‌آوری و تألیف شده است می‌تواند کمک خوبی در یادگیری در طول سال تحصیلی و همچنین شب امتحان برای مرور مطالب درسی باشد.

همیشه ما مقصر نیستیم

گاهی اوقات ما تمام تلاشمان را برای یادگیری مهارت‌های لازم در زندگی کردیم ولی نتیجه مورد تأیید نبود . همیشه هم ما مقصر نیستیم چون یکسری عوامل هستند که دست‌به‌دست هم می دهند تا یادگیری را برای ما دشوارتر کنند.

مثل عوامل آموزشی:

تدریس ناکافی

عدم مهارت معلم در آموزش

داشتن توقع بالا یا خیلی پایین از دانش‌آموز

عدم برنامه‌ریزی مناسب در یادگیری مطالب

عدم ایجاد انگیزه در دانش آموزان

عوامل محیطی:

تغذیه ، بهداشت ، سرماخوردگی، مشکلات تنفسی، بیماری و…

قطعاً تجربه کردید که اگر گرسنه باشید به هیچ‌چیز جز یک غذای لذیذ فکر نمی‌کنید پس حواستان به این موضوع باشد ولی این را هم بدانید فراگیری مطالب نیاز به دریافت کالری بالا ندارد پس خودتان را با خوردن غذاهای شیرین و چرب گول نزنید.

عوامل فیزیولوژیکی ، ژنتیکی و بیوشیمیایی همچون آسیب‌های مغزی (صدمه به دستگاه عصبی) ، اختلالات وراثتی ، کم‌کاری تیروئید و…

بعید است که فقط تکرار کردن به یادگیری کمک کند. اگر می‌خواهید اطلاعات را به یاد بیارید به آن‌ها معنا دهید. به شب‌های امتحان که فکر کنید می‌بینید که مطالعه‌ی باعجله در آخرین شب قبل از امتحان کمک زیادی نمی‌کند.پس میتوانی از الآن شروع کنی.

انتشارات بنی‌هاشمی همیشه همراه شماست.